top of page

Marșul austerității - Bruxelles

Confederația noastră, CNSLR - Frăţia, s-a alăturat celor peste 15000 de sindicaliști europeni, la protestul de la Bruxelles, organizat de Confederatia Europeana a Sindicatelor, împotriva austeritătii. Avem nevoie de un acord echitabil pentru lucrători: salarii mai mari, locuri de muncă de calitate, consolidarea negocierilor colective și servicii publice puternice.


Protestul are loc în ajunul unei întâlniri a șefilor de guvern europeni, care se luptă să găsească un consens asupra  reformei controversate a regulilor de guvernanță economică ale UE.

 

Conform proiectului de propunere a Comisiei, Statele membre cu un deficit de peste 3% din PIB ar trebui să-și reducă deficitul bugetar cu minimum 0,5% din PIB în fiecare an.

 

Asta ar însemna că Statele membre vor fi obligate, doar anul viitor, să reducă 45 de miliarde de euro din bugetele lor, conform calculelor ETUC bazate pe datele Comisiei Europene. Propunerea Consiliului ar face reducerile și mai severe.


Austeritatea a fost încercată și a eșuat. Este timpul să învățăm lecțiile trecutului și să ne asigurăm că regulile economice ale 🇪🇺pun bunăstarea oamenilor înaintea oricaror limitări.


În plus, solicităm:


  • Norme de guvernanță economică care pun bunăstarea oamenilor deasupra limitărilor arbritare, inclusiv printr-o „regulă de aur” pentru investițiile publice, regulă care exclude de la limitele de cheltuieli cel puțin investițiile pentru obiectivele sociale și climatice ale UE și tranzițiile juste.

  • Menținerea mecanismelor de solidaritate de succes introduse de UE în timpul pandemiei, cum ar fi Facilitatea de redresare și reziliență, care ar trebui să devină permanente pentru a asigura condiții de concurență echitabile în investiții.

  • Inițiative necesare pentru a asigura un acord echitabil pentru lucrători, inclusiv locuri de muncă mai bune și salarii mai mari, sprijin pentru negocieri colective, condiții de muncă mai bune și încetarea muncii precare!




bottom of page