top of page

ISTORICUL F.S.L.I. PETROL-ENERGIE

Istoria miÈ™cării sindicale F.S.L.I. PETROL-ENERGIE a fost marcată de oameni dedicaÈ›i, de aderări È™i acÈ›iuni importante prin care sindicatele din FederaÈ›ie se unesc È™i lucrează ÎMPREUNÄ‚ pentru a-È™i spori puterea de negociere È™i puterea colectivă. Sunt momente care au marcat istoria noastră È™i de care ne aducem aminte cu emoÈ›ie: negocierile cu multele Guverne ale României pentru contractele de muncă la toate nivelurile (naÈ›ional, de ramură energie electrică sau petrol È™i gaze), discuÈ›iile pentru Legea Sindicatelor, protestele pe care le-am iniÈ›iat sau la care am participat pentru drepturile noastre È™i ale altor sindicate, negocierile pentru contracte colective de muncă sau colaborări cu sindicate similare din străinătate. 

Istoria miÈ™cării sindicale FSLI PETROL ENERGIE a fost marcată de oameni dedicaÈ›i, de aderări È™i acÈ›iuni importante prin care sindicatele din FederaÈ›ie se unesc È™i lucrează ÎMPREUNÄ‚ pentru a-È™i spori puterea de negociere È™i puterea colectivă. Sunt momente care au marcat istoria noastră È™i de care ne aducem aminte cu emoÈ›ie: negocierile cu multele Guverne ale României pentru contractele de muncă la toate nivelurile (naÈ›ional, de ramură energie electrică sau petrol È™i gaze), discuÈ›iile pentru Legea Sindicatelor, protestele pe care le-am iniÈ›iat sau la care am participat pentru drepturile noastre È™i ale altor sindicate, negocierile pentru contracte colective de muncă sau colaborări cu sindicate similare din străinătate. 

 

În toate organismele È™i manifestările la care a luat parte, FSLI PETROL ENERGIE a fost reprezentantă la un nivel înalt, atât de membrii Colegiului de Conducere, cât È™i de lideri ai sindicatelor de bază. Afilierea FederaÈ›iei noastre la C.N.S.L.R. - FRÄ‚ÈšIA, a însemnat implicarea în activitatea ConfederaÈ›iei prin participarea în cadrul structurii organizatorice. FEDERAÈšIA noastră este remarcată, încă de la afiliere, ca partener de încredere È™i promotor al activității È™i al solidarității sindicale, reprezentanÈ›ii săi afirmându-se deseori drept factori de echilibru, stabilitate È™i forță.

1990-1995 PRIMELE SINDICATE LIBERE DIN ISTORIA POST-REVOLUÈšIONARÄ‚

1990

ReprezentanÈ›ii Sindicatelor din unitățile fostului Minister al Petrolului se reunesc È™i redactează o solicitare către noul Guvern al României (C.P.U.N) pentru a obÈ›ine o serie de drepturi È™i facilități pentru lucrătorii din industria petrolieră. Pentru a se asigura că aceste drepturi vor fi obÈ›inute, aceÈ™tia convin să constituie o FEDERAÈšIE SINDICALÄ‚ la nivelul Ministerului Petrolului. 

​

În cadrul unei prime ConferinÈ›e, convocate la Hotelul Turist din BucureÈ™ti în 26-27 martie 1990,  este fondată FEDERAÈšIA SINDICATELOR LIBERE DIN INDUSTRIA PETROLIERÄ‚ È™i sunt alese organele sale de conducere. Din cele 70 de sindicate care au 195 de reprezentanÈ›i la Conferință, 58 aderă la FederaÈ›ia nou constituită, fiind supusă la vot de către cei 163 de participanÈ›i cu drept de vot la Conferință. Cu 76 dintre cele 163 voturi valabile, este ales liderul noii FEDERAÈšII PETROM, Liviu Luca, de la S.P.P. BoldeÈ™ti, care i-a devansat astfel pe ceilalÈ›i 3 nominalizaÈ›i: Răzvan Anastasiu, de la I.C.P. PloieÈ™ti, Ioan PuÈ™caÈ™u, de la S.F. Chitila È™i Robert Văsîi, de la Suplacul de Barcău.

​

FEDERAÈšIA PETROM adoptă un STATUT elaborat după modelul Statutului ConfederaÈ›iei InternaÈ›ionale a Sindicatelor Libere È™i îÈ™i organizează activitățile pe o structură de 11 comisii (organizatorică; ocrotirea drepturilor sindicale; economică, comercială, personal, învățământ È™i salarizare; igienă, protecÈ›ia muncii È™i ocrotirea sănătății; profesional-È™tiinÈ›ifică; cultură, activități artistice È™i educaÈ›ionale; locuinÈ›e, probleme edilitar-gospodăreÈ™ti, bune moravuri È™i menÈ›inere a ordinii publice; juridică È™i pentru rezolvarea propunerilor, reclamaÈ›iilor, petiÈ›iilor È™i sesizărilor; comisia pentru femei; comisia pentru tineret, petrecerea timpului liber, odihnă È™i activități sportive; comisia pentru Public Relations, Mass- Media È™i RelaÈ›ii InternaÈ›ionale).

​

În acelaÈ™i an are loc È™i SEMNAREA PRIMULUI CONTRACT COLECTIV DE MUNCÄ‚ la nivelul PETROM R.A.

De atunci, sunt organizate alegeri la fiecare 4 ani., iar anual, sunt organizate ConferinÈ›e ordinare, în cadrul cărora reprezentanÈ›ii aleÈ™i sunt confirmaÈ›i în funcÈ›ii.

​

La iniÈ›iativa FederaÈ›iei, ziua de 8 septembrie devine zi de sărbătoare dedicată personalului din industria petrolului, celor care lucrează în foraj, extracÈ›ie, prelucrarea È™i cercetarea petrolului. Începând cu anul 1990, în această zi se sărbătoreÈ™te Ziua Petrolistului.

1991-1993

Sindicatele din societățile comerciale prestatoare de servicii pentru PETROM R.A. se afiliază FEDERAÈšIEI PETROM. 

 

CONFERINÈšA de la Herculane din 1992 a urmărit aplicarea Hotărârii 266/1990 cu privire la drepturile petroliÈ™tilor precum È™i obÈ›inerea de facilități pentru aceÈ™tia, precum È™i reducerea la 7 a Comisiilor FederaÈ›iei cu concentrare pe următoarele teme: îmbunătățirea normativelor, condiÈ›iile de muncă È™i sociale, acordarea de ajutoare È™i de butelii, acordarea de ajutoare pentru probleme de sănătate, sprijinirea unităților È™colare cu profil petrolier, promovarea femeilor È™i a tinerilor, încercarea de schimbare a mentalității comisiilor, sprijinirea miÈ™cării sportive, stabilirea de relaÈ›ii internaÈ›ionale. 

​

Se discută È™i despre înfiinÈ›area patrimoniului FederaÈ›iei, fiind una dintre primele încercări de redobândire a unei părÈ›i din patrimoniul fostului Minister al Petrolului. Dana Petrovici este cooptată în conducerea FEDERAÈšIEI. 

 

În 1993, privind în viitor, FEDERAÈšIA PETROM punea bazele, ca membru fondator alături de alte mari sindicate, confederaÈ›iilor care au scris pagini din istoria țării: ConfederaÈ›ia Cartel Alfa, CNSLR Frăția, iar liderul său devine Prim-VicepreÈ™edinte al ConfederaÈ›iei. 

1994-1995

FEDERAÈšIA PETROM îÈ™i menÈ›ine poziÈ›ia apolitică, de neutralitate È™i de evitare a luptelor intense de pe scena politică a momentului, din È›ara noastră, desfășurându-È™i activități în direcÈ›ia îmbunătățirii raporturilor dintre Guvern È™i Sindicate pe tema fondurilor de salarii, purtând discuÈ›ii asupra blocajului financiar È™i a strategiei Guvernului față de Compania de Petrol din Romania È™i monitorizând raportul dintre FederaÈ›ie È™i Patronat: negocierea È™i urmărirea Contractului Colectiv de Muncă la toate nivelurile: naÈ›ional, ramura de energie electrică, ramura de petrol È™i gaze.

​

Un nou membru, FederaÈ›ia PETROMAR, cu cele 4 sindicate din componenÈ›a sa (Platforme Marine, Nave, Terminal Midia, Atelier Petromar), aderă la FEDERAÈšIA PETROM, fiind un pas important în istoria FSLI PETROL ENERGIE. 

 

În martie 1995, FEDERAÈšIA PETROM stabileÈ™te contacte internaÈ›ionale cu sindicate similare din străinătate, precum FederaÈ›ia Europeană din Chimie, Petrol È™i Gaze È™i are o serie de întâlniri cu sindicate din Ungaria. Liderul FederaÈ›iei PETROM este ales vicepreÈ™edinte al Comisiei pentru Industrie Petrol Chimie a B.I.T. în cadrul lucrărilor celei de-a 11-a sesiuni a acestei Comisii de la Geneva din luna mai, 1995. 

FEDERAÈšIA PETROM devine Membru Fondator al Centrului de EducaÈ›ie È™i DocumentaÈ›ie Sindicală “DemocraÈ›ia” (în cadrul unui proiect comun I.C.E.F – I.U.F.) precum È™i al Centrului Michael Harrington. Tot acum, FederaÈ›ia PETROM atrage fonduri pentru acordarea de ajutoare constând în cărÈ›i È™i îmbrăcăminte pentru persoanele defavorizate din Bucovina precum È™i pentru susÈ›inerea financiară a construcÈ›iei unei Biserici Ortodoxe în satul Poeni, din È›inutul HerÈ›a, din Ucraina. 

​

FederaÈ›ia PETROM demarează un proiect de formare de lectori sindicali pentru organizarea unui program educaÈ›ional propriu È™i, împreună cu Institutul Tehnic “Don Bosco” din Belgia, se implică în modernizarea unor obiective È™colare È™i a unor cămine de bătrâni.

În noiembrie 1995, la Washington, are loc Congresul de fuziune al I.C.E.F. cu FederaÈ›ia InternaÈ›ională a Minerilor. Noua InternaÈ›ională Sindicală I.C.E.M. cooptează FederaÈ›ia PETROM în Comitetul său Executiv. 

​

FEDERAÈšIA PETROM menÈ›ine È™i întăreÈ™te relaÈ›iile sale cu FederaÈ›iile Sindicatelor din Industria Petroliera din Iugoslavia, Ungaria, Egipt È™i Norvegia È™i participă activ, în continuare, la întâlnirile organizate sub sigla I.C.E.M. 

​

FEDERAÈšIA PETROM se afiliază la E.M.C.E.F. – FederaÈ›ia Europeană a Muncitorilor din Chimie È™i Minerit. Liderul FEDERAÈšIEI PETROM  este ales vicepreÈ™edinte al E.M.C.E.F. în cadrul celui de-al III-lea Congres E.M.C.E.F. care are loc la Stockholm, iar doamna Elena Petrovici participă în calitate de vicepreÈ™edinte al I.C.E.M. la È™edinÈ›ele Comitetului Executiv al FederaÈ›iei InternaÈ›ionale de Chimie, Energie È™i Minerit. 

1995-2000

FEDERAÈšIA PETROM devine membru fondator al U.F.S. ATLAS, înfiinÈ›ează Clubul Sportiv PETROM È™i demarează proiectul „Olimpicii PETROM”. În acelaÈ™i timp, coordonează programul educaÈ›ional iniÈ›iat pentru România de către I.C.E.M.-I.U.F..

​

FEDERAÈšIA PETROM obÈ›ine încheierea Contractelor Colective de Muncă la nivel de ramură È™i de unități. Noi sindicate din chimie È™i petro-chimie se afiliază: Rafinăria Petrobrazi, Rafinăria Arpechim, Rafo OneÈ™ti, Petrolsub Suplacu de Barcău, Petrotrans PloieÈ™ti, GPS, o serie de sindicate din PECO. 

 

FEDERAÈšIA PETROM întăreÈ™te legăturile de bună colaborare cu sindicatele din Serbia, Muntenegru, Bulgaria, Ungaria, Slovacia, Turcia, Danemarca, Suedia, Norvegia. Membrii Colegiului Federativ participă activ la Comitetele Sectoriale E.M.C.E.F. pentru negocieri colective, politici industriale È™i în comisia de femei.

2001-2005

În contextul privatizării S.N. PETROM È™i al preluării pachetului majoritar de acÈ›iuni de către OMV, FederaÈ›ia PETROM încheie în 2005 primul Contract Colectiv de Muncă È™i Planul Social la nivelul noii societăți OMV PETROM S.A.

​

FEDERAÈšIA PETROM continuă să atragă sindicatele din Peco È™i să încheie Contractul Colectiv de Muncă la nivelul Petromservice S.A.

​

Liderul FederaÈ›iei PETROM este ales vicepreÈ™edinte al E.M.C.E.F. iar membrii Colegiului FederaÈ›iei participă la lucrările comisiilor de lucru.  

2006-2010

FEDERAÈšIA PETROM atrage în continuare noi membrii în rândurile din cadrul sindicatelor din Peco, iar FederaÈ›ia Sindicală Hidroelectrica Hidrosind se afiliază È™i ea federaÈ›iei.

 

În 2007, în cadrul OMV Austria se formează Consiliul European al Oamenilor Muncii, în componenÈ›a căruia intră 7 reprezentanÈ›i ai FederaÈ›iei PETROM: Liviu Luca, Florin Bercea, Mihai Nicolescu, Marius Nicolae, Nicoară Tănasie, Emil Pustianu È™i Romulus Olteanu.

​

FederaÈ›ia îÈ™i modifică denumirea oficială din FSLI PETROM în SINDICATUL NAÈšIONAL PETROM-ENERGIE (SNPE). 

2011-2015

Sindicatul Național Petrom-Energie obține reprezentativitate la nivel de sector

​

Se constituie È™i este afiliat noul Sindicat NaÈ›ional Petrom, având în componență peste 13.000 de membri de sindicat dintre salariaÈ›ii Petrom. După afilierea acestui nou sindicat, urmează afilierea sindicatelor din societățile sub-contractoare, care au preluat activități de la OMV Petrom. 

​

SNPE câÈ™tigă noi membri, prin afilierea unor sindicate din Termoelectrica È™i din industria minieră. 

Liderul SNPE este ales în funcÈ›ia de Prim-VicepreÈ™edinte al CEOM OMV Austria, iar numărul membrilor SNPE în cadrul CEOM creÈ™te de la 7 la 13. 

 

Determinarea și grija noastră față de oameni au fost recunoscute de organisme sindicale internaționale de prestigiu din conducerea cărora am ajuns chiar să facem parte.

​

În urma fuzionării FederaÈ›iei Europene a Muncitorilor din Chimie, Energie È™i Mine, cu FederaÈ›ia Europeană a MetalurgiÈ™tilor È™i cu FederaÈ›ia Europeană a Muncitorilor din Textile, Îmbrăcăminte È™i Pielărie, este constituită FederaÈ›ia Europeană IndustriALL ETU, iar liderul SNPE devine membru în Comitetul Director al nou înfiinÈ›atei federaÈ›ii europene. 

​

SNPE se afiliază la FederaÈ›ia InternaÈ›ională IndustriALL GU, constituită prin fuziunea FederaÈ›iei Chimie-Energie-Metalurgie cu FederaÈ›ia InternaÈ›ională a MetalurgiÈ™tilor È™i cu FederaÈ›ia InternaÈ›ională a Muncitorilor din Textile, Îmbrăcăminte È™i Pielărie. 

​

Liderul SNPE este ales È™i devine membru în Grupul II al Comitetului Economic È™i Social European (CESE), iar în calitate de Prim-VicepreÈ™edinte al CNSLR FRÄ‚ÈšIA, participă la reuniunile ConfederaÈ›iei Europene a Sindicatelor ETUC, în funcÈ›ia de Membru Titular în Comitetul Executiv.  

​

SNPE devine coordonatorul regiunii Europa de Sud-Est în cadrul IndustriALL ETU. 

2016-2020

FederaÈ›ia a participat împreună cu federaÈ›ii  sindicale  din regiune afiliate  la IndustriAll ETU în cadrul proiectului de 2 ani pentru Politici Industriale în Europa de Sud Est, iniÈ›iat de IndustriAll ETU, cu suport financiar din partea Comisiei Europene, la elaborarea în 2017 a strategiei comune pentru  Politici Industriale în Europa de Sud Est.

 

Cu 151 de delegaÈ›i, cele 111 sindicate afiliate decid în cadrul ConferinÈ›ei Sindicatului NaÈ›ional Petrom-Energie desfășurată la Hotel Best Western din Gura Humorului, între 28 È™i 29 martie 2018, modificarea denumirii în FEDERAÈšIA SINDICATELOR LIBERE È™i INDEPENDENTE PETROL ENERGIE.

​

În urma votului exprimat de delegaÈ›i la Congresul Extraordinar din 29 martie 2018, F.S.L.I. PETROL ENERGIE a desemnat o nouă conducere cu mandat de 4 ani. Astfel, domnul Florin Bercea, PreÈ™edintele FederaÈ›iei va coordona activitățile FederaÈ›iei împreună cu membrii Colegiului de Conducere, validaÈ›i în cadrul Consiliului Federativ: Mihail Nicolescu-Sava, Prim-VicepreÈ™edinte; Marius Nicolae, VicepreÈ™edinte;  Manuel Chejnoiu, VicepreÈ™edinte;  Nicolae Tănăsescu, VicepreÈ™edinte; Costin Voicu, VicepreÈ™edinte; Romulus Olteanu, VicepreÈ™edinte; Elena Tănase, VicepreÈ™edinte; Marcel Nusfelean - VicepreÈ™edinte.

 

F.S.L.I. PETROL ENERGIE este partener activ în campania „Together at Work”, organizată de , IndustriAll Europe între septembrie 2019 È™i martie 2020. Campania pan-europeană urmăreÈ™te să demonstreze impactul pozitiv al negocierilor colective în asigurarea unei vieÈ›i mai bune pentru salariaÈ›i.

 

F.S.L.I. PETROL ENERGIE contribuie semnificativ la negocierea È™i încheierea de Contracte Colective de Muncă care apără drepturile angajaÈ›ilor reprezentate de sindicatele din: Group OMV Petrom: OMV Petrom SA, OMV GlobalSolutions, OMV Petrom Marketing, Petromed; Bonatti; CDI Oilfield Services; Complex Energetic Oltenia SA; Expert Petroleum; Expert Petroleum Solutions; Falk Fire; Gas Peco; IREM; J. Christof E&P Services S.R.L ( J. Christof Consulting); Karom; Kraftanlagen; Mazarine Energy; Petrosantander; R&R Oil Services; Rompetrol Well Services; Wabag( SWS).

 

F.S.L.I. PETROL ENERGIE sărbătorește 30 de ani de luptă și realizări.

​

 

F.S.L.I. PETROL ENERGIE se asigură prin protocoale cadru de parteneriate în contextul crizei Covid-19 că drepturile membrilor săi sunt respectate, veniturile sunt protejate, iar siguranÈ›a în muncă este sporită.

​

F.S.L.I. PETROL ENERGIE susÈ›ine activ respectarea drepturilor membrilor săi transferaÈ›i la contractori care nu îÈ™i îndeplinesc obligaÈ›iile legale È™i contractuale, luptând prin toate mijloacele legale, inclusiv pichetări È™i reprezentarea cu succes în instanță.

​

2020

2021

F.S.L.I. PETROL ENERGIE marchează 31 de ani de la fondare È™i 30 de ani de la încheierea primului Contract Colectiv de Muncă.

 

​

​

bottom of page