top of page

Comunicat de presa

F.S.L.I. Petrol-Energie începe campania împotriva epidemiei de încălcări ale drepturilor membrilor săi de sindicat. Angajații din Petrol-Energie vor organiza proteste împotriva abuzurilor ccontractori ai OMV Petrom!

24 noiembrie 2020, București. FEDERAȚIA SINDICATELOR LIBERE ȘI INDEPENDENTE PETROL-ENERGIE (F.S.L.I. PETROL-ENERGIE) continuă susținerea față de membrii săi ale căror drepturi sunt încălcate constant și flagrant în ultimul an de către contractorul OMV Petrom, Grup Servicii Petroliere Offshore (GSP Offshore) și va organiza PROTESTE DE STRADĂ, în perioada imediat următoare, în cazul în care situația drepturilor salariaților nu va fi urgent remediată.


Aceste pichetări sunt un nou pas pe care F.S.L.I. PETROL-ENERGIE îl face ca urmare a indiferenței GSP Offshore și chiar a OMV Petrom, în calitatea sa de cedent, arătată față de disfuncționalitățile raportate în mod repetat, precum achitarea cu întârziere a veniturilor datorate, amânarea plății tichetelor de masă pe o perioadă de aproape 6 luni, neplata orelor suplimentare și a altor sume de bani datorate și a primelor de performanță.

Programul de pichetări săptămânale constituie o continuare a acțiunilor inițiate de SINDICATUL NATIONAL PETROM, membru F.S.L.I. PETROL-ENERGIE precum: notificarea angajatorului, încercarea de a rezolva situația pe cale amiabilă în întâlnire comună propusă de sindicat, formularea mai multor adrese către Inspectoratul Teritorial de Muncă Constanța, care a întreprins controale și verificări și a dispus aplicarea unor sancțiuni contravenționale, și chiar înregistrarea de cereri de chemare în judecată împotriva celor care se fac vinovați de această situație.

Nerespectarea în mod repetat de către contractorul GSP Offshore a legii și a angajamentelor asumate prin contracte, inclusiv prin Contractul Colectiv de Munca (CCM) aplicabil, refuzul de a respecta drepturile salariaților preluați de la OMV Petrom și de a fi un partener real de dialog social pentru rezolvarea situației angajaților, în ciuda acțiunilor demarate până în prezent, determină F.S.L.I. PETROL-ENERGIE să susțină lupta pentru respectarea drepturilor membrilor săi afectați și prin proteste de stradă.

„Nepăsarea față de oameni, de sănătatea și siguranța lor, nerespectarea legii și a drepturilor membrilor noștri de sindicat, indiferența față de integritatea oamenilor și chiar periclitarea vieții salariaților manifestate în ultimul an de către contractorul OMV Petrom, GSP Offshore, nu poate fi tolerată! Ceea ce se întâmplă la acest contractor este un „virus moral” care pune în pericol viața oamenilor! Nu putem tolera nerespectarea legii și a drepturilor salariaților! Trebuie să continuăm să acționăm, să atragem atenția tuturor asupra gravității situației și să oprim astfel o posibilă „epidemie” care poate contamina și alte companii care să nu respecte drepturile angajaților! Acest lucru ne mobilizează și mai puternic să fim solidari cu membrii noștri afectați și să continuăm acțiunile legale pentru apărarea drepturilor lor. Vom picheta neobosiți, constant și fără să ne lăsăm intimidați, sediile contractorului GSP Offshore și ale OMV Petrom, în calitatea sa de cedent! Respectarea drepturilor NU ESTE NEGOCIABILĂ!


Respectarea drepturilor este OBLIGATORIE, indiferent cine este angajatorul sau contractorul”, declară Florin Bercea, Președinte F.S.L.I. PETROL-ENERGIE.


F.S.L.I. PETROL-ENERGIE a apelat la toate mijloacele legale pentru a repune în drepturi salariații afectați, în ciuda faptului că societatea contractoare a acționat atacând Sindicatul și încercând să intimideze membrii și angajații interesați de mișcarea sindicală și de apărarea propriilor drepturi.

Este bine-cunoscut că acest contactor a întârziat nejustificat plata salariilor și nu am avut bani de Paște. La fel s-a întâmplat și cu alte drepturi, amânările ajungând la multe luni de zile, generând drame personale, punând presiune suplimentară în familiile afectate deja de situația pandemică. Sindicatul nostru ne-a susținut încă de la început, a acționat ferm, a semnalat situația atât conducerii GSP Offshore, conducerii OMV Petrom, cât și autorităților, a luat toate măsurile legale, inclusiv demararea unei acțiuni judecătorești. Acum, ducem lupta și în stradă pentru drepturile noastre și pentru a ne apăra viața și bunăstarea familiilor și a copiilor noștri. Nu ne este frică și nu cedăm intimidărilor! Știm că marea familie F.S.L.I. PETROL-ENERGIE va continua să ne susțină în lupta pentru drepturile noastre, pentru respectarea acestora și pentru bunăstarea fiecăruia!”, declară Ilie Stoenescu, lider sindical local.

F.S.L.I. PETROL-ENERGIE ia atitudine față de toate aceste derapaje făcute de GSP Offshore care, pe lângă încălcarea legii și a Contractului Colectiv de Muncă și ale drepturilor salariaților în general, contravin și principiilor pilonului european al drepturilor sociale prin care Consiliul UE, Parlamentul European și Comisia Europeană promovează egalitatea de șanse și accesul la piața muncii, condiții de muncă echitabile, protecția socială și incluziunea socială. Mai mult, F.S.L.I. PETROL-ENERGIE consideră că acceptarea tacită a acestor practici incorecte față de acești angajați abate România de la propunerile Comisiei Europene cu privire la Instrumentul de redresare al UE („Next Generation EU”) care stipulează clar faptul că „protejarea locurilor de muncă și a veniturilor pentru toți lucrătorii este o prioritate”.

Toți membrii F.S.L.I. PETROL-ENERGIE sunt invitați să își exprime sprijinul, frăția și solidaritatea prin toate mijloacele sindicale legale, pentru membrii care suferă acum.Întregul program de proteste este adaptat reglementărilor legale și recomandărilor generate de contextul creat de pandemia COVID-19, protecția și siguranța participanților fiind prioritare.

Comments


bottom of page