top of page

Ziua Internațională a Femeii #IWD


Tema Zilei Internaționale a Femeii, 8 martie 2023 (IWD 2023) este "DigitALL: Inovare și tehnologie pentru egalitatea de gen". Această temă este aliniată la tema prioritară pentru viitoarea celei de-a 67-a sesiuni a Comisiei privind statutul femeii (CSW-67), "Inovarea și schimbările tehnologice și educația în era digitală pentru realizarea egalității de gen și emanciparea tuturor femeilor și fetelor".

Aducerea femeilor și a altor grupuri marginalizate în tehnologie are ca rezultat soluții mai creative și un potențial mai mare de inovare care să răspundă nevoilor femeilor și să promoveze egalitatea de gen. În schimb, lipsa lor de incluziune are costuri uriașe: conform raportului UN Women's Gender Snapshot 2022, excluderea femeilor din lumea digitală a redus cu 1 trilion de dolari produsul intern brut al țărilor cu venituri mici și mijlocii în ultimul deceniu - o pierdere care va crește la 1,5 trilioane de dolari până în 2025 dacă nu se iau măsuri. Pentru a inversa această tendință va fi necesar să se abordeze problema violenței online, pe care un studiu realizat în 51 de țări a arătat că 38% dintre femei au avut parte personal.

Organizația Națiunilor Unite a făcut o declarație clară că lumea nu este deloc pe drumul cel bun pentru a realiza egalitatea de gen până în 2030 Ar putea fi nevoie de până la 286 de ani pentru a asigura cadre juridice care să garanteze că femeile au drepturi și protecții juridice egale. Covid 19 și reacția de respingere a sănătății sexuale și reproductive a femeilor și a drepturilor acestora diminuează și mai mult perspectivele egalității de gen. Cifrele la nivel mondial relevă un regres îngrijorător în ceea ce privește emanciparea economică a femeilor. Programul de dezvoltare al ONU ( a sugerat că, până în 2021, aproximativ 435 de milioane de femei și fete din întreaga lume vor trăi cu mai puțin de 1,90 USD pe zi și că 47 de milioane vor cădea din nou în sărăcie din cauza șocurilor legate de pandemii.

Femeile și fetele sunt subreprezentate în industrii, în mediul academic și, în general, în domeniul tehnologiei. Potrivit Organizației Națiunilor Unite la nivel internațional, 2 din 10 femei ocupă locuri de muncă în domeniul tehnologiei. știința, ingineria și tehnologia informației și comunicațiilor În cele mai mari 20 de țări din lume companii de tehnologie, reprezentarea femeilor în 2022 era de numai 33 % din forța de muncă de care doar o femeie din patru posturi de conducere. Femeile inventatoare reprezintă doar 16,5 la sută dintre inventatorii înscriși în cererile internaționale de brevete la nivel mondial.

Site-ul OIM raportează că pandemia Covid 19 continuă să adâncească diverse forme de inegalitate, de la exacerbarea inegalității de gen, la extinderea decalajului digital.

Prin urmare, în calitate de sindicaliști, ar trebui să fim indignați și preocupați de situația în care se află co-lucrătoarele și a femeile, în general, care sunt ținute departe de piața muncii.

Conducerea F.SL.I. Petrol-Energie le mulţumește colegelor pentru implicarea și dăruirea pe care o aduc mișcării sindicale; pentru tot ceea ce fac, atât la serviciu cât şi în familie, precum şi pentru faptul că nu s-au lăsat descurajate în această luptă, cu speranţa că ne va putea fi mai bine mâine tuturor.

Desigur, sindicatul nostru nu se limitează la a adresa femeilor simple mulţumiri şi o urare. Vom persevera în a milita pentru ca toate membrele acestui sindicat să se bucure de cât mai multe dintre drepturile recunoscute pe plan national, cât şi european.

Mai exact, în planul priorităților noastre se regăsesc:

· egalitatea deplină în muncă pentru femei;

· asigurarea promovării în organele de conducere şi de avansare în plan profesional;

· grija faţă de rezolvarea problemelor specifice, inclusiv, prin acordarea de compensaţii financiare;

· sprijinul pentru femeile care întâmpină greutăţi în familie;

· îngrijirea sănătăţii şi prevenirea îmbolnăvirii acestora.


Vă dorim o primăvară caldă și luminoasă, cu sănătate și spor în toate!

Cu cele mai alese sentimente de stimă și prețuire,

Colegiul de Conducere al F.S.L.I. Petrol-Energie

bottom of page