top of page

Tinerii sindicaliști s-au reunit pentru a-și face vocea auzită


Înainte de Conferința Intermediară industriAll Europe de la Salonic, 40 de tineri sindicaliști s-au întâlnit la Zagreb pentru a-și pregăti acțiunea politică în cadrul atelierului "Să ne facem vocea auzită!", organizat cu sprijinul Fundației Friedrich-Ebert-Stiftung.


La doar un an de la adoptarea Planului european de acțiune pentru tineret, tinerii sindicaliști din întreaga Europă au reușit deja să elaboreze 20 de planuri naționale și să înceapă punerea lor în aplicare. Recenta conferință de la Zagreb le-a oferit participanților ocazia de a elabora și mai multe planuri naționale. O imagine de ansamblu completă va fi prezentată la conferința intermediară a industriAll Europe din luna mai de la Salonic.


Majoritatea planurilor naționale se concentrează asupra recrutării și a organizării tinerilor membri, având obiective cantitative clare pentru creșterea densității sindicale în următoarele luni. Unele se concentrează, de asemenea, pe dezvoltarea unei structuri de tineret, cu scopul de a îmbunătăți reprezentarea vocilor tinere în cadrul sindicatelor, astfel încât lucrătorii tineri să se poată identifica mai bine cu organizațiile lor. Rata de succes a acestor planuri depinde însă de cât de mult sprijin primesc tinerii sindicaliști.


Aceste rezultate concrete obținute într-un interval scurt de timp, de numai câteva luni, dovedesc potențialul ridicat al tinerilor sindicaliști. Grupul de lucru pentru tineret al IndustriAll Europe a reușit să dezvolte peste 20 de planuri naționale datorită inspirației și sprijinului primit în cadrul a doar două ateliere de lucru (la Cluj în iunie 2022 și la Madrid în decembrie 2022). Punerea lor în aplicare a dus la acțiuni concrete la nivel național.


La Zagreb, participanții au fost inspirați în special de cele mai bune practici ale IGBCE, unde fiecare organ al sindicatului include un loc pentru un reprezentant al tinerilor cu drept de vot. Prin această practică, IGBCE a reușit să recruteze peste 70 % dintre ucenici imediat ce aceștia își încep ucenicia. De asemenea, tinerii participanți din România, Bulgaria, Italia, Franța și Croația intenționează acum să dezvolte o structură de tineret menită să crească numărul de membri tineri.



Recrutarea și organizarea tinerilor lucrători este acum mai importantă ca niciodată în contextul actual al triplei crize sociale, economice și climatice. Drepturile lucrătorilor și ale sindicatelor au fost atacate în ultimele decenii, ceea ce a dus la o piață a muncii din ce în ce mai precară. Tinerii sunt cei mai afectați de acest fenomen (47% dintre ei au contracte temporare, cu salarii mici, fără acces la formare; 37% sunt forțați să accepte locuri de muncă cu fracțiune de normă; mulți dintre ei fac stagii neplătite; iar 1 din 4 tineri europeni este expus riscului de sărăcie).


Acestea sunt efectele celor trei crize din ultimii 15 ani, care au afectat mai ales generația tânără. Sindicatele trebuie să implice tinerii membri în toate structurile lor. Tinerii membri sunt vocea noii generații; o generație care în prezent este lăsată în urmă. Oferindu-le tinerilor spațiul necesar pentru a-și face auzită vocea, sindicatele pot adopta mai bine politici și acțiuni de combatere a precarității. Fără aceasta, precaritatea riscă să devină norma, mai devreme sau mai târziu.


Isabelle Barthès, secretarul general adjunct al industriAll Europe, a declarat:


"Suntem impresionați de entuziasmul și energia tinerilor noștri membri, care dovedesc că sunt bucuroși să se implice în activitatea sindicală, dacă li se oferă o șansă. În prezent, ne aflăm la o răscruce de drumuri în industria și economia europeană, cu o piață a forței de muncă extrem de tensionată, cu o criză a costului vieții și cu două tranziții, cea ecologică și cea digitală. Toate aceste forțe modelează lumea muncii și trebuie să ne asigurăm că rezultatul va consta în crearea de locuri de muncă de bună calitate, ecologice și digitale pentru toată lumea. Transformarea masivă este în curs de desfășurare, iar tinerii se află în mijlocul ei. Este de datoria noastră să îi ajutăm să își facă vocea auzită."


bottom of page