top of page

Președintele FSLI Petrol-Energie, a participat la discuțiile pe tema salariului minim. CNT la Guvern

Marți, 28 septembrie 2021, a avut loc o nouă reuniune a Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social, pentru discutarea evoluției salariului minim, la care, alături de alți lideri ai confederațiilor sindicale, a participat și președintele Federației noastre, domnul Florin Bercea, în calitatea sa de Prim-vicepreședinte C.N.S.L.R. – FRĂŢIA.



În cadrul întâlnirii, Ministrul Muncii a înaintat propunerea ca, pentru anul 2022, salariul minim brut să aibă o valoare de 2 550 de lei. Această valoare a rezultat din aplicarea unei formule propuse de reprezentanții Guvernului care ar include:

• rata inflației de 5,0 % prognozată de Comisia Națională de Strategie și Prognoză; • 2,1% - creșterea reală a productivității muncii pe persoană pentru anul 2020, conform datelor EUROSTAT; • creșterea câștigului mediu brut. Astfel, ponderea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată (2.550 lei) în câștigul salarial mediu brut prognozat pentru anul 2022 de către Comisia Națională de Strategie și Prognoză (5.889 lei la sfârșit de an 2022, în creștere cu 6,68% față de începutul de an 2022) este de 43,3%; • o parte din creșterea economică prognozată 2021/2022, prin aplicarea unui coeficient de corecție de 2%.

Reprezentanții Confederațiilor Sindicale și cei ai patronatelor au considerat necesară evaluarea atentă a formulei de calcul propuse de Guvern și a impactului evoluției salariului minim propus. Astfel, Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social se va reuni la o data ulterioară, pentru o nouă rundă de negocieri.

Majorarea salariului minim în perioada următoare este absolut necesară, deoarece nivelul de salarizare trebuie să fie decent, iar costul forței de muncă trebuie să înceapă să se apropie de media Uniunii Europene.

bottom of page