top of page

Conferința Intermediară IndustriAll Europe: Puterea sindicatului!



F.S.L.I. Petrol Energie reprezentată prin delegația formată din dl. Președinte Florin Bercea, dl Prim Vicepreședinte Mihai Sava Nicolescu, dl Vicepreședinte Manuel Chejnoiu, dl Vicepreședinte Costin Cristian Voicu și reprezentanții pe tineret, Marius Samoilă și Ioana Florea, au participat la Conferința Intermediară a industriAll Europe, la Salonic. 450 de delegați sindicatelor naționale, inclusiv liderii a 119 sindicate industriale din 34 de țări, s-au întâlnit pentru a discuta despre puterea sindicală în vremuri de transformare industrială, război în Europa și crize multiple. Președintele Michael Vassiliadis a deschis evenimentul spunând că situația actuală din Europa este cea mai dificilă de la înființarea federației, în 2012.


Evenimentul, cu tema "Puterea într-un singur sindicat - o voce puternică pentru lucrătorii industriali din Europa", a fost prima mare întâlnire europeană a liderilor și activiștilor sindicali din filialele industriAll Europe de la pandemie încoace. Scopul a fost acela de a discuta prioritățile politice ale federației pentru următorii doi ani, iar delegații au acordat un sprijin puternic Planului strategic 2023-2025, care stabilește direcția strategică a industriAll Europe pentru următorii doi ani, până la Congresul din 2025.


Această conferință a reprezentat o oportunitate pentru F.S.L.I. Petrol Energie de a face schimb de opinii cu privire la modul în care putem construi puterea sindicală și ne putem consolida baza de membri pentru a reuși în lupta noastră pentru:


● Locuri de muncă industriale puternice și durabile în Europa

● Salarii și condiții de muncă echitabile

● Solidaritate europeană și pace

Sindicatele puternice sunt vitale pentru industrii puternice și durabile în Europa, asigurând prosperitate comună pentru societățile noastre și pentru forța de muncă, susținând coeziunea socială și pacea în Europa. F.S.L.I. Petrol Energie împreună cu industriAll Europe se angajează să consolideze puterea mișcării industriAll Europe și a sindicatelor pentru a crea bazele unei societăți mai bune pentru noi toți.


În acest context, schimbul transnațional de experiențe reciproce este un factor de succes crucial. Susținem IndustriAll Europe care ar putea juca un rol decisiv în organizarea și coordonarea acestuia și ar putea fi un motor dinamic al schimbării necesare, atât pe plan intern, cât și extern, cu factorii de decizie politică pentru o mai bună luare în considerare a rolului nostru. Vocea și acțiunea noastră colectivă trebuie să fie clare, unite și vizibile.


Pentru a construi sindicate industriale puternice, avem nevoie de industrii puternice și stabile. În egală măsură, pentru a construi o structură industrială puternică și durabilă, avem nevoie de organizarea colectivă a lucrătorilor în fiecare etapă a lanțurilor de aprovizionare industrială, în care drepturile fundamentale ale muncii, ale sindicatelor și ale omului să fie respectate. Nu există stabilitate fără durabilitate. Nu există industrii durabile fără justiție socială.


Numai cu ajutorul unor industrii durabile care oferă locuri de muncă bune, cu termeni și condiții negociate și garanții sociale la nivel înalt, putem asigura prosperitatea pentru această generație și pentru generațiile viitoare. Acest deceniu este extrem de important pentru investițiile în transformarea și dezvoltarea unor industrii durabile, cu emisii reduse de carbon. Tranziția verde și cea digitală are loc în Europa și în alte părți ale lumii. Provocarea pentru noi, ca sindicate industriale, este de a ne asigura că lucrătorii se află în centrul acestei transformări. Pandemia și invazia Rusiei în Ucraina au scos la iveală slăbiciunile lanțurilor valorice globale, ale strategiilor energetice și ale dependențelor și au dus la o respingere a doctrinei pure de piață în favoarea intervenției statului și a unei politici industriale active. În timp ce piața este reglementată din motive de mediu, politicienii au responsabilitatea directă de a pune în aplicare instrumentele necesare pentru a realiza o tranziție ordonată și echitabilă prin dialog social, cu lucrătorii în centrul acesteia. Decarbonizarea și digitalizarea trebuie să aibă loc fără dezindustrializare, luând act de concurența globală acerbă din multe sectoare și, în plus, de lipsa unor condiții de concurență echitabile la nivel mondial.


Consolidarea puterii sindicale pentru locuri de muncă industriale puternice și durabile reprezintă un topic important pentru noi, în contextul în care în prezent, lucrătorii militează în stradă pentru drepturile lor, fiind tratați cu ignoranță de către guvern în ultimii ani.

În vederea creării unor locuri de muncă durabile și echitabile consider că este necesară consolidarea unui dialog social autentic și caracterizat de responsabilitate, iar noi trebuie să luptăm pentru asta.

Să nu uităm că este pentru a doua oară după 2008 când lucrătorii sunt nevoiți să suporte costul total, fără a-și reveni încă din criza economică, din efectele pandemiei, în prezent fiind impactați și de criza costului vieții. În timp ce lucrătorii se chinuie să achite facturile de utilități,pe fondul sărăciei energetice amplificate, multi-naționalele înregistrează profituri record.


A susținut dl Președinte Florin Bercea în alocuțiunea din cadrul panelului de discuție Construirea puterii sindicale pentru locuri de muncă industriale puternice și durabile în Europa: stabilirea priorităților pentru industriAll Europe.




bottom of page