top of page

CAMPANIA: ÎMPREUNĂ LUPTĂM PENTRU SALARII MAI MARI


F.S.L.I. Petrol-Energie se alătură sindicatelor din producție, minerit și energie, sub egida Sindicatului European industriAll, susținând campania la nivel european pentru salarii mai mari și putere de cumpărare stabilă: ÎMPREUNĂ LUPTĂM PENTRU SALARII MAI MARI.

Lucrătorii din România solicită:


● O creștere a salariului care garantează un nivel de trai decent

● Impozite corecte pentru companii și pentru cei bogați

● Sprijin pentru lucrătorii afectați de criza costului vieții

● Sprijin financiar pentru companiile care se luptă cu costurile energiei, cu garanții pentru salvarea locurilor de muncă și creșterea salariilor

● Negociere la nivel de sector pentru ca muncitorii să poată câștiga salarii mai bune


Lucrătorii au nevoie de o creștere salarială – iar companiile mari și-o pot permite!

În majoritatea țărilor, salariile rămân cu mult în spatele inflației, adică în termeni concreți, reducerea salariilor pentru milioane de muncitori. Între timp, multe companii mari înregistrează un record de profituri. În ciuda acestui fapt, angajatorii continuă să avertizeze asupra pericolelor creșterilor salariale care amplifică inflația. Ei spun că muncitorii ar trebui să-și „modereze” cererile de plată (în timp ce ei nu-și asumă un astfel de angajament în ceea ce privește profiturile). Dar, în realitate, nu există semne că salariile conduc spre creșterea inflației, care este, de fapt, influențată de creșterile masive ale prețurilor la energie. În loc să compenseze efortul lucrătorilor pentru profiturile aduse în timpul pandemiei, unele companii plătesc dividende record și pachete bonus pentru directori generali.



Profiturile companiei au atins, de asemenea, niveluri record în al doilea trimestru al acestui anul. Multe companii din toate sectoarele economice (nu numai în energie) au beneficiat de criză, cu cu rezultate financiare și profituri mai mari decât cele așteptate. Cei care fac bani din criză ar trebui să plătească pentru asta. Ei au responsabilitatea de a plăti salarii decente – și cota lor echitabilă din impozite.

Impozitele pe megaprofiturile corporatiste pot oferi banii necesari pentru ajutor guvernamental în lupta cu criza costului ridicat al vieții. De asemenea, mai multă redistribuire ar crea o cerere economică, susținând astfel creșterea economică, iar oamenii obișnuiți ar avea mai mulți bani de cheltuit.

Nu salariile induc inflația!


În ciuda tuturor dovezilor că inflația este determinată în principal de prețurile la energie, angajatorii avertizează împotriva unei „spirale prețuri - salarii”, pledând pentru o reducere salarială drastică ca să controleze inflația. Cu toate acestea, datele arată că nu a existat niciodată o spirală inflație a salariilor în timpul acestei crize. Dimpotriva, salariile au scăzut, în timp ce prețurile au crescut.

Împreună luăm măsuri pentru salarii mai mari!

Lucrătorii au nevoie de o creștere a salariului. Toți europenii au nevoie de facturi mai mici și de ajutor pentru a face față dificultăților financiare

Nu se poate să așteptăm din nou ca muncitorii să plătească factura unei crize pe care nu ei au cauzat-o!

Politicienii trebuie să adopte măsuri pentru a ajuta lucrătorii și familiile lor cu criza costului vieții. Dar și angajatorii trebuie să-și asume responsabilitatea, mai ales atunci când au mijloacele necesare pentru a o face.


Bani există, doar că se duc către dividende și la plata directorilor, și nu la salarii; în loc să pledeze pentru reducerea salariilor, oferindu-le partea echitabilă din profitul pe care l-au creat.





Împreună luptăm pentru Salarii mai Mari
.pdf
Download PDF • 3.55MB

bottom of page