top of page

TRANZIȚIE ECHITABILĂ: NIMIC DESPRE NOI, FĂRĂ NOI!

Ne alăturăm lucrătorilor europeni din sectorul energie, petrol, gaze și minerit și cerem TRANZIȚIE ECHITABILĂ: NIMIC DESPRE NOI, FĂRĂ NOI!


F.S.L.I. Petrol-Energie s-a alăturat mișcării Just Transition (Tranziție Echitabilă) care, în perioada 25 octombrie – 10 noiembrie 2021, mobilizează, sub umbrela Federatiei Europene IndustriAll, sindicatele la nivel european din energie, minerit și producție pentru o îmbunătățire fundamentală a politicilor sociale în contextul schimbărilor generate de Green Deal.


Inițiativa Just Transition, desfășurată sub sloganul: NIMIC DESPRE NOI, FĂRĂ NOI!, este un apel către instituțiile europene și către guverne pentru protejarea a 25 de milioane de lucrători din sectorul nostru din Europa, care se confruntă cu o potențială restructurare și pierdere a locurilor de muncă din cauza transformării ecologice a industriilor, ținând cont și de criza COVID-19, de influența digitalizării și de evoluția pieței.


„Cei care doresc să organizeze transformarea doar prin interdicții și obiective de eliminare treptată sufocă motorul de prosperitate al Europei și riscă tulburări sociale”, a declarat Michael Vassiliadis, Președintele industriAll Europe.

Luc Triangle, Secretar General al industriAll Europe, completează: „Transformarea verde nu este doar o provocare tehnologică, ci în primul rând este o provocare socială pentru milioanele de lucrători care sunt afectați. Coeziunea regională și politică a Europei este în joc dacă nu reușim să realizăm o tranziție echitabilă”.


Acțiunile pentru protejarea și salvarea mediului sunt importante pentru noi toți, pentru copiii noștri, pentru generațiile viitoare, dar trebuie să găsim, împreună cu partenerii de dialog social la nivel local, național și european, cele mai potrivite măsuri pentru ca fiecare salariat să fie protejat în fața înlocuirii tehnologiilor sau a modificărilor în organizarea companiilor.


„Înțelegem necesitatea modificărilor în fluxurile de producție astfel încât să putem implementa Pactul Verde (Green Deal) și să protejăm mediul, dar suntem conștienți că aceste modificări pot însemna restructurări de personal la nivelul companiilor și pot aduce schimbări fundamentale în viața membrilor mișcării sindicale. Ne-am alăturat mișcării Just Transition inițiată de industriAll Europe pentru că, pentru Federația noastră este prioritar ca membrii noștri să fiți apărați, ca locurile de muncă și drepturile salariale să fie protejate, iar tranziția către noul tip de producție și către noile industrii, sustenabile și care protejează mediul, să se realizeze în mod echitabil pentru fiecare salariat”, declară Florin Bercea, Președintele F.S.L.I. Petrol-Energie.


Tranziția Echitabilă (Just Transition) este o mobilizare sindicală generală deosebit de importantă pentru fiecare salariat în parte, care creează un cadru de negocieri la nivel european punând în discuție o serie de intervenții sociale necesare pentru a garanta drepturile și mijloacele de trai ale salariaților acum, când economiile trec la o producție sustenabilă cu scopul de a combate schimbările climatice.

Inițiativa Confederației Europene IndustriAll, Just Transition, va fi susținută activ prin revendicări comune ale sindicatelor afiliate, campanii de informare, conferințe, evenimente de formare, apariții în presă și în social media, întâlniri de informare cu politicieni din țările Europei, precum și mitinguri și marșuri ale sindicatelor membre.

Comments


bottom of page