top of page

DISCRIMINAREA DE GEN ÎN SALARIZARE TREBUIE SĂ FIE OPRITĂ!

67% dintre lucrătorii europeni ar putea fi excluși din politica UE de egalitate de remunerare! Discriminarea în salarizare între bărbați și femei ar putea continua, la adăpostul unei viitoare directive europene, supusă acum dezbaterii.

F.S.L.I. Petrol-Energie se alătură Confederației Europene a Sindicatelor (ETUC) care luptă, printr-o nouă inițiativă, să aducă îmbunătățiri proiectului de directivă europeană privind transparența salariilor și eliminarea discriminării de gen în remunerare. Semnalul de alarmă tras de CES (ETUC) arată că măsurile propuse în acest sens de Comisia Europeană vor produce efecte benefice doar pentru o treime din forța de muncă din Europa, iar femeile vor fi, în continuare, dezavantajate.


Proiectul de Directivă făcut public de Comisia Europeană este scandalos și inacceptabil . Acest proiect ar obliga doar companiile cu peste 250 de angajați să adopte măsuri de nediscriminare de gen. În plus, viitoarea directivă ar submina, în eventualitatea adoptării sale, legislația națională din 12 state membre în care transparentizarea salariilor se aplică deja organizațiilor cu un număr de angajați cuprins între 50 și 150”, se arată în comunicatul CES (ETUC), publicat pe 17 ianuarie 2022.

Diferențele de salarizare între bărbați și femei ajung la 14% în Europa, iar măsurile de transparentizare a salariilor ar putea fi instrumentul mult așteptat pentru stoparea acestui fenomen.


„Din păcate, și în România ne întâlnim foarte des cu discriminarea de gen în remunerare, motiv pentru care suntem solidari și ne alăturăm colegilor noștri din CES (ETUC), care, prin vocea doamnei Esther Lynch, arată că „principiul egalității de remunerare a fost consacrat în tratatele europene încă din 1957 (...) femeile au așteptat deja suficient de mult timp pentru ca o acțiune semnificativă a UE sa devină realitate”. Facem apel, împreună cu colegii noștri din întreaga Europă, la membrii FEMM (Comisia pentru drepturile femeilor și egalitatea de gen) și EMPL (Comisia pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale) din Parlamentul European, să elimine pragul de 250 de angajați atunci când vor analiza legislația la sfârșitul acestei luni, care ar lăsa posibilitate acestei discriminări în proporție covârșitoare. Doar în România 65% dintre angajați ar rămâne în continuare neprotejați”, informează F.S.L.I. Petrol-Energie.


Așa cum arată și Esther Lynch, Secretarul General Adjunct al CES, „criza Covid a făcut ca subevaluarea locurilor de muncă ocupate în principal de femei să fie mai clară ca niciodată, femeile plătite necorespunzător și inechitabil reprezentând majoritatea lucrătorilor esențiali”.


Deși transparentizarea salarizării a fost o promisiune emblematică a Comisiei von der Leyen, proiectul de directivă, întârziat cu mai mult de 15 luni, include o limită minimă de 250 de angajați pentru companiile unde ar trebui aplicate măsurile de nediscriminare salarială. În această formă, dacă va fi pusă în practică, directiva va exclude 2 treimi dintre angajații din Uniunea Europeană. În cazul adoptării acestei directive, impactul său ar fi și mai slab în statele membre care au cele mai mari diferențe de remunerare între femei și bărbați, Estonia și Letonia, unde doar unul din cinci lucrători ar fi acoperit de măsuri. Doar în 3 state membre măsura ar acoperi un procent mai mare de 35% dintre angajați, între acestea numărându-se Franța, care are cel mai mare număr de lucrători în organizații mari. Pe de altă parte, directiva ar fi benefică în Germania, care are o legislație națională cu un prag mai mare decât cel propus de Comisie pentru aplicarea unor astfel de măsuri.


Acestea sunt țările UE în care măsurile de transparentizare și nediscriminare ar avea cel mai mic impact:



Note:


Un prag de 250 angajați ar fi un pas înapoi pentru multe țări, care au praguri mai mici (50+ sau mai mici): BE, DK, EE, ES, FI, FR, LT, LU, PT, SE, AT (150+ ), IT (100+).

Comments


bottom of page