Conferința industriAll Europe - Negocierea colectivă , Milano 2 - 3 februarie 2023
Sindicatele unite pentru o negociere colectivă mai puternică
130 de delegați și lideri sindicali de la sindicatele afiliate la industriAll Europe s-au întâlnit la Milano, pe 2 și 3 februarie, pentru a-și defini strategia de a face față provocărilor actuale ale "Negocierii pentru o tranziție echitabilă în vremuri de criză a costului vieții și a energiei".
Negociatorii sindicali s-au reunit la doar o săptămână după ce Comisia Europeană a publicat mult așteptatul pachet de măsuri privind consolidarea dialogului social și a negocierilor colective la nivel național. Sindicatele salută faptul că negocierea colectivă și sindicatele sunt considerate din ce în ce mai mult ca fiind esențiale.
Anul trecut a fost marcat de un val global de proteste fără precedent împotriva costului vieții și a crizelor energetice, declanșate de războiul din Ucraina, cele mai mari proteste fiind înregistrate în Europa (în special în Europa de Vest). Sindicatele au fost în fruntea acestor demonstrații, multe dintre ele fiind legate de rundele intense de negocieri colective în care sindicatele au luptat pentru a proteja puterea de cumpărare a membrilor lor în această situație extraordinară.
Mișcarea sindicală dezvoltă o abordare și răspunsuri colective la provocările impuse de criza costului vieții, care amenință să pună în pericol tranziția ecologică și cea digitală. Delegații au făcut un schimb de opinii cu privire la principalele aspecte ale crizei actuale și ale tranziției verzi și digitale. Aceștia sunt pregătiți să treacă la ofensivă, să definească o agendă europeană comună de negociere, să lupte pentru salarii echitabile și o tranziție echitabilă.
Federația noastră, a fost reprezentată de Nicolae Baican, membru al Comitetului de Negocieri Colective si Politici Sociale din cadrul industriAll Europe.
Criza costului vieții se simte cel mai rău în țările sărace, România confruntându-se cu provocari multiple printre care reamintim: emigrarea forței de muncă calificate, tranziția verde unde nu avem măsuri clare, pe termen lung, care sa confere un climat stabil pieței de muncă și sa protejeze lucrătorii ale caror locuri de au fost și vor fi afectate în continuare, acordarea vizelor de lucru muncitorilor străini, în creștere cu 100% față de 2018 - fără a exista măsuri concrete care sa stopeze emigrarea forței de muncă proprii, precum si digitalizarea la locul de muncă.
Luc Triangle, Secretar General al industriAll Europe:
"Sindicatele sunt unite, cot la cot, în situația extraordinară de astăzi. Negocierile colective merg dincolo de salarii și condiții de muncă. Este vorba, de asemenea, despre asigurarea unei tranziții gemene echitabile și a unei societăți mai echitabile. Suntem cu toții în aceeași situație, nimănui nu îi este ușor. Putem ieși din crize doar cu o agendă europeană comună. Această conferință este o piatră de hotar pentru o mai mare coordonare a negocierilor colective și o agendă comună de negociere colectivă pentru a acționa împreună atât pentru țările mai mici, cât și pentru cele mai mari."
Isabelle Barthès, Secretar General Adjunct al industriAll Europe:
"Nu există nicio îndoială că, pentru a face față provocărilor extraordinare de astăzi, avem nevoie de drepturi sindicale puternice, de un dialog social mai bun și de negocieri colective sectoriale în întreaga Europă. După aceste 2 zile de conferință, vedem multe provocări pentru salarii mai echitabile și locuri de muncă de calitate, dar am identificat și oportunități. Directiva europeană privind salariul minim oferă oportunități de îmbunătățire a negocierii colective și a drepturilor sindicale. De asemenea, vom profita la maximum de actuala piață a forței de muncă tensionată pentru a promova locuri de muncă de calitate și pentru a dota fiecare lucrător cu competențele potrivite pentru viitor."
Comentarios