COMUNICAT DE PRESĂ
Salariații OMV PETROM au protestat în stradă pentru că nu pot accepta ca ei să muncească și tot ei să sărăcească!
22 decembrie 2021. Ploiești. Câteva sute de angajați, membri ai Sindicatului Național Petrom au pichetat sediul central Petrom City din București și sediile asset-urilor OMV Petrom din Suplacu de Barcău, Pitești, Craiova, Ploiești, Buzău, Constanța, precum și Rafinăria Petrobrazi, manifestându-și nemulțumirea față de oferta deconectată de evoluția prețurilor făcută de companie în cadrul negocierilor noului Contract Colectiv de Muncă.
Participanții la pichetare au solicitat prin mesaje puternice respect față de munca și dedicarea lor, care au dus la dublarea profitului companiei în primele 9 luni, conform rapoartelor publice, protejarea puterii de cumpărare, pentru un trai decent, plata orelor suplimentare, asigurarea ajutorului de până la 400 de lei pentru susținerea cheltuielilor lunare cu utilitățile pentru cei care muncesc de acasă și protejarea drepturilor actuale.
Oamenii au demonstrat în fața sediilor companiei, înfruntând frigul, fiind însă solidari în lupta pe care o duc pentru drepturile lor legitime și pentru respectul pe care îl merită:
„În condițiile ofertate de companie, salariile noastre rămân mult sub inflația înregistrată în această perioadă și mult sub ce se estimează pentru anul viitor. Iar compania și acționarii își dublează profiturile... Unde e echitatea? Au crescut costurile vieții, au crescut și profiturile companiei, doar noi, cei care muncim, am rămas la urmă. Practic, noi muncim și tot noi sărăcim”, declară un participant la pichetarea de la sediul central Petrom City.
„Ieșim în stradă și protestăm pentru că orele noastre suplimentare sunt neplătite, sunt un cadou pentru companie. Cei care muncesc de acasă, sunt mai încărcați, au ședințe în orele serii, ore dedicate recuperării. Colegii noștri care au rămas la muncă după restructurările din companie, au preluat sarcini suplimentare de la cei care au plecat, ca să susțină compania, producția și, implicit, profitul. Suntem tratați ca niște sclavi care doar trebuie să muncească, iar când vine vorba să aibă venituri pentru un trai decent, compania parcă uită toate aceste lucruri”, susține un protestatar de la Suplacu de Barcău.
„Zeci de ani din viața mea au fost dedicați acestei companii. Niciodată nu m-am simțit jignită ca acum, când munca mea nu e recunoscută, când practic muncesc mai mult ca să îmi permit mai puțin”, spune o participantă la pichetarea din Buzău.
Aceste proteste au loc în contextul exploziei prețurilor la energie, gaze, combustibil și alimente.
Numărul participanților la pichetări a fost limitat de legile în vigoare, întregul program de proteste fiind adaptat reglementărilor și recomandărilor generate de contextul creat de pandemie, protecția și siguranța participanților fiind prioritare. Acțiuni similare vor continua până la soluționarea revendicărilor.
Comments