top of page

COMUNICAT DE PRESĂ

Protest Masiv al Salariaților OMV Petrom împotriva Ofertei Inacceptabile a Companiei

06 decembrie 2023. Ploiești. Sute de angajați, membri ai Sindicatului Național Petrom au luat cu asalt sediul central Petrom City din București și sediile asset-urilor OMV Petrom din Suplacu de Barcău (Asset 1 Crișana Banat), Pitești (Asset 3 Muntenia Vest), Ploiești (Asset 7 Muntenia), Buzău (Asset Moldova), Craiova (Asset Oltenia), Constanța (Asset 10 Petromar), precum și Rafinăria Petrobrazi, exprimându-și nemulțumirea față de oferta inadecvată formulată în cadrul negocierilor pentru noul Contract Colectiv de Muncă.


Principalele nemulțumiri ale salariaților OMV Petrom includ oferta jignitoare pentru evoluția viitoare a veniturilor, sub rata inflației, valoarea redusă a tichetului de masă, și scăderea compensațiilor pentru biletele de tratament. Protestatarii au subliniat faptul că această ofertă nu reflectă eforturile lor constante și contribuția esențială la consolidarea poziției de lider al companiei în industrie, precum și la profitul de 2,5 miliarde de lei înregistrat în primele nouă luni ale anului 2023.


În loc să sărbătorească oferind cadouri copiilor, salariații au fost nevoiți să iasă în stradă, pentru a atrage atenția asupra condițiilor salariale inacceptabile.


Câteva dintre declarațiile membrilor de sindicat care au participat la proteste:


”Vreau să trag un semnal de alarmă asupra faptului că ne sunt luate drepturi vechi, cu care noi angajații ne-am obișnuit. Și aici mă refer la biletele de odihnă și tratament.

Atâta timp cât compania atentează la dreptul nostru de refacere, nu vom fi de acord cu un contract colectiv de muncă prin care să renunțăm la dreptul nostru câștigat de-a lungul timpului prin negociere; drept care ne este la acest moment atacat de companie!”


”În situația în care inflația din ultimii ani a depășit 22%, amintim doar anul 2022 când compania a avut un profit de 2 miliarde de euro.

Nu putem accepta o altă ofertă decât una în care inflația să fie acoperită integral, plus un procent.”


”Suntem determinați să luptăm pentru drepturile noastre și pentru un contract colectiv de muncă echitabil, chiar dacă asta înseamnă să ne facem auziți și să ne solicităm drepturile ieșind în stradă.

Avem nevoie să ne fie recunoscute efortul și contribuția adusă la profitul colosal al companiei prin intermediul unei majorări salariale corecte și avantajoase!”


”Cerem o majorare a valorii tichetelor de masă, având în vedere faptul că valoarea acestora este cu mult sub media pe țară.

Avem nevoie de o alimentație decentă, care să ne susțină aportul de nutrienți necesar desfășurării activității profesionale.”


”Vreau să subliniez că negocierile reprezintă o prioritate, iar majorarea salarială trebuie să compenseze creșterea nemaiîntâlnită a prețurilor.

Avem nevoie de o creștere echitabilă care să reflecte dificultățile economice!”


Protestatarii, conștienți de importanța luptei lor, au rezistat în fața condițiilor meteo dificile, solidari în încercarea lor de a obține drepturile și respectul cuvenit pentru contribuția esențială la succesul și profitabilitatea OMV Petrom.


OMV Petrom este îndemnată să reevalueze oferta salarială și să vizeze un acord echitabil și benefic atât pentru angajații săi, resursa cea mai importantă.

Membrii de sindicat vor continua să își facă auzită vocea și să lupte pentru drepturile lor legitime în speranța unei soluții constructive.

###

Despre Sindicatul Național Petrom


Sindicatul National Petrom este o organizație sindicală legal constituită, care reprezintă interesele a aproximativ 24 000 de angajați din cadrul grupului OMV Petrom și din alte societăți comerciale precum Expert Petroleum S.R.L., Expert Petroleum Solutions S.R.L., Mazarine Energy, Dacian Petroleum, GSP Offshore, J.Christof E&P Services S.R.L., J.Christof Consulting S.R.L., Christof MB Well, Bonatti SpA Parma-Sucursala Bucuresti, Dietscon O&M, Dietsmann SRL, Falck Fire Services S.R.L, Kraftanlagen Romania S.R.L., R&R Oil Services SRL, SWS Engineering &Consulting, pentru care negociază și încheie Contracte Colective de Muncă.

Sindicatul Național Petrom este afiliat la F.S.L.I. Petrol-Energie, federație reprezentativă la nivelul sectorului energie, petrol și gaze și minerit energetic.


Ioana Florea 0730515679

Comments


bottom of page